Tuesday, May 4, 2010

Tiroida-o glanda mică, dar atât de importantă!

Tiroida este o glandă mică situată in partea din faţă a gâtului, exact sub mărul lui Adam. După forma sa ne aminteşte de un fluture, iar după structură se aseamană cu o zmeură. Tiroida susţine metabolismul în fiecare celulă a organismului, ne apără de stress şi de alte situaţii neplăcute.
La întrebările reporterului a răspuns Alexandra Enina, medic endocrinolog.
- Vă întâlniţi des cu disfuncţii ale glandei tiroide la pacienţi în practică?
- Cu disfuncţii ale glandei tiroide medicii endocrinologi se întâlnesc foarte des. Totuşi cei mai mulţi pacienţi se adresează cu boli de pancreas, în primul rând-diabet zaharat, numărul cărora creşte pe zi ce trece. Patologii ale celorlalte glande endocrine se întâlnesc mai rar.
Factorii care conduc la bolile glandei tiroide sunt destul de numeroşi: aceştia pot fi şi de natură ereditară, şi de natură radioactivă, şi clima (glanda tiroidă preferă vara si sudul). Şi desigur, stressul, care în primul rând afectează această glandă, pentru că toate neplăcerile noastre le ia asupra ei.
Totuşi, cea mai frecventă cauză a bolilor tiroidei o reprezintă insuficienţa iodului din organism.
- De ce are nevoie glanda tiroidă de iod?
- Iodul intră în compoziţia hormonilor tiroxina şi triiodotironina, pe care îi produce glanda tiroidă. În cazul insuficienţei de iod, aceşti hormoni sunt produşi în cantităţi insuficiente. În perioadele de creştere la copii, glanda tiroidă se dezvoltă. Aceasta este suprasolicitată mai ales în perioada adolescentină, când se produce maturizarea sexuală, dar şi la femei în timpul sarcinii. Necesarul de iod creşte, şi rezultă că organismul suferă de insuficienţă de iod în cazul în care nu ne alimentăm cu produse corespunzătoare, bogate în iod.
- Ce schimbări se produc în organism în cazul insuficienţei de iod?
- Glanda tiroidă îşi reduce activitatea, boala care se numeşte hipotiroidie. Hipotiroidia este o insuficienţă a hormonilor tiroidieni, insuficienţă care duce la o scădere bruscă a metabolismului. Toate organele îşi reduc activitatea. La nivelul sistemului nervos hipotiroidia se manifestă prin încetinirea gândirii şi a mişcărilor, scăderea capacităţii de memorare. Dacă hipotiroidia a apărut în perioada intrauterină copilul va avea în viitor dificultăţi la scoală. O dată cu creşterea apare somnolenţa, scade inteligenţa.
Persoanele care suferă de hipotiroidie au de obicei exces de greutate, pielea este palidă, părul este subţire şi unghiile sunt moi, vorbirea încetinită. Este posibil, la femei mai ales, să se reţină apă în organism, se dezvoltă artrita, mersul devine foarte lent.
- Cum se tratează această afecţiune?
- Persoanele care suferă de hipotiroidie se tratează printr-o terapie combinată, de fiecare dată personalizată, pentru că cauzele hipotiroidiei pot fi diferite. În cazul insuficienţei de iod hipotiroidia se tratează cu preparate care conţin această substanţă. Dar sunt şi cazuri când hipotiroidia este cauzată de glanda hipofiză (lîn urma traumelor sau hemoragiilor craniene) care îşi reduce producţia de hormoni tireotropi,
destinţi stimulării sintezei hormonilor tiroidieni, precum şi creşterii şi proliferării celulelor tiroidiene. În acest caz, pe lângă preparatele care conţin iod, se administrează şi preparate tiroidiene, pentru a reface producţia de hormoni tiroidieni proprii. Dacă totuşi tiroida nu îşi reia activitatea, persoana îşi va primi doza de hormoni din pastile. Dar de obicei hipotiroidia se vindecă, intr-un mod sau altul.
- Se pot lua preparate ce conţin iod fără consultul unui medic?
- Majoritatea preparatelor din iod sunt fabricate pe baza cazeinei (
principala proteină din laptele de vacă sau oaie). Cazeina poate produce reacţii alergice. De asemenea cazeina încetineşte asimilarea multor produse alimentare în intestin. Iodul din medicamente se absoarbe în totalitate în intestin, de aceea este foarte uşor să se ajungă la un surplus de iod în organism. Tiroida, insă, are nevoie de o cantitate limitată de iod, în caz contrar se produce un alt disbalans.
- Ce alternative există?
- Sursele naturale de iod. În cazul în care acest element este suficient pentru buna funcţionare a glandei tiroide, procesul de absorbţie se stopează, şi toate surplusurile de iod sunt eliminate din organism. De aceea supradozări cu iod care provine din produse naturale practic nu există.
Ar fi de dorit să primim iodul în stare naturală prin consumul de peşte şi produse marine. Se poate folosi şi spirulina, varza de mare.
Ca metodă de profilactică se recomandă folosirea sării iodate, în locul celui obişnuite.
- De ce în cazul disfuncţiilor tiroidiene uneori apare guşa?
- În cazul în care cantitatea de iod care intră în organism este insuficientă, celulele glandei tiroide cresc în volum, pentru a capta cât mai mult iod şi a produce cantitatea de hormoni necesară.
- Ce sunt inflamaţiile glandei tiroide?
- Inflamaţiile glandei tiroide se numesc tiroidite. Cele mai frecvente sunt tiroidita autoimună şi tiroidita acută. Tiroidita autoimună este rezultatul defecţiuni genetice la nivelul sistemului imunitar: produce anticorpi, care atacă celulele glandei tiroide pentru că le consideră intruse.
Tiroidita acută este o inflamaţie bacteriană a glandei tiroide. Apare durere în regiunea glandei, este posibilă ridicarea temperaturii corpului, se înrăutăţeşte starea generală.
- Sunt cazuri în care tiroida produce hormoni în exces. Cum apare această afectiune?
- În cazul în care tiroida produce hormoni în exces, este vorba de hipertiroidie sau tireotoxicoză. Principalele simptome ale hipertiroidiei sunt: scăderea în greutate (chiar şi în cazul unei alimentaţii variate şi bogate în calorii), nervozitate, irascibilitate, scăderea capacităţii de concentrare. Glanda tiroidă creşte în volum din cauza irigaţiei sanguine puternice. Apare tahicardia, pusul ajunge până la 150-160, fără perioade de repaos. La multe persoane apar stari de slăbiciune, insuficienţă cardiacă, edeme, aritmie.
Încă un simptom foarte important sunt scaunele dese. Imediat după masă bolnavul merge la toaletă, hrana nu reuşeste să se asimileze-nu e de mirare că bolnavul slăbeşte. Tensiunea este ridicată, bolnavul simte mereu că îi este prea cald, are pielea fiebinte. În cazurile mai grave apare apare exoftamia (ochii ies din orbite). Se dezvoltă des osteoporoza. Toate acestea sunt consecinţele distructive ale acţiunii hormonilor.
-Care sunt cauzele apariţiei hipertiroidismului?
- Cauzele pot fi multiple. La creşterea cantităţii de hormoni tiroidieni deseori contribuie stressul foarte puternic. Uneori cauza poate fi excesul de iod din alimentaţie. Chiar şi insuficienţa de iod poate duce la hipertiroidie _ prin stimularea glandei hipofize care va produce hormoni tireotropi, care la rândul lor vor duce la creşterea glandei tiroide, afecţiune care se numeşte guşă nodulară toxică. Glanda creşte disproporţionat. Celulele care produc hormoni tiroidieni se dezvoltă mai repede decât celulele care asigură hrana. Ca rezultat în glanda tiroidă se formează "porţiuni" hiperfuncţionale, care preiau asupra lor sarcini suplimentare.
În cazul în care glanda tiroidă creşte proporţional şi produce hormoni în exces, afecţiune numită guşă difuză toxică, puterea distructivă este şi mai ridicată asupra organismului. Şi toată energia pe care o primim prin alimente, se transformă în căldură, deoarece metabolismul este foarte ridicat.
- Cum se tratează hipertiroidia?
- Medicul endocrinolog prescrie bolnavului preparate care scad producţia de hormoni tiroidieni. Aici este un moment foarte important, pentru că se poate foarte uşor de ajuns în cealaltă extremă- hipotiroidismul medicamentos. În aceste perioade este foarte bine de întrebuinţat preparate apicole, în special lăptişor de matcă _ care întareşte inima.






0 comments:

Post a Comment