Wednesday, May 5, 2010

Tratament extern
  • În cazul guşei nodulare toxice cu irigaţie sanguină crescută, tremur accentuat al mainilor şi o tahicardie puternică se recomandă să se pună comprese externe. Se iau 3-4 linguri de coarjă fărâmiţată de stejar şi se amestecă cu coarja fărâmiţată de la 10 nuci, peste care se toarnă 0,5 litri apă. Se fierbe compoziţia timp de 30 min, după care se ia o bucată de material (flanel) pe care se pune compoziţia obţinută, şi se lasă să se îmbibe. Se pune flanelul pe partea din faţă a gâtului şi se fixează cu bint, se ţine o oră. Flanelul nu trebuie reîncălzit, pentru că se încălzeşte de la corp. Faceţi astfel de comprese 5 zile la rând, după care urmează 3 zile de pauză. Pentru atingerea unui rezultat bun tratamentul se repetă de 5-6 ori la rând.
Cu coarja proaspătă de stejar sau uscată (dar înmuiată în apă) se pot face comprese şi în cazl guşei endemice.
  • În cazul hipotiroidiei amestecaţi în cantităţi egale bobiţe de orz şi sânziană galbenă (Galium Verum), puneţi amestecul într-un săculeţ de material şi fierbeti-l timp de 10 minute în apă clocotită. Când săculeţul s-a răcit se scurge de surplusul de apă şi se pune pe zona glandei tiroide. Se leagă cu bint şi se ţine nu mai mult de 2 ore. Durata tratamentului este de 10 proceduri. Pentru rezultate mai bune , în paralel este necesar să se ia preparate ce conţin iod (doar la prescripţia medicului, pentru că există forme de hipotiroidie în care iodul este contraindicat)
  • În cazul hipertiroidiei preparatele ce conţin iod sunt stric interzise. Pentru îmbunătăţirea circulaţiei limfatice şi reabsorbţia nodulilor se pot folosi cu succes compresele cu mumie. 0,2 grame mumie se dizolvă în 30 grame apă şi se adaugă 1 lingură de miere. Se ia o bucată de bint, înpăturit in 4 părţi, care se inmoaie în compoziţie. Bintul se pune peste toată partea din faţă a gâtului. Se ţine o oră şi se clăteşte cu apă rece.
  • În hipertiroidie se folosesc şi compresele cu argilă albastră, albă sau galbenă. Se amestecă argila cu apă rece (foarte important pentru că în apă fierbinte argila îşi pierde proprietăţile), până se ajunge la o consistenţă smântânoasă, se întinde masa obţinută cu o grosime de 1-1,5 cm pe o bucată de material, se pune pe gât şi se leagă cu o batistă. Se ţine 1-2 ore, după care se spală cu apă călduţă. Se poate face de mai multe ori pe zi, dar important e să se folosească de fiecare dată argilă proaspătă.

1 comments:

Anonymous said...

...am nevoie de ajutor... am 33 ani, avem o fetita si ne dorim foarte mult al doilea copil!!! Dar .... de 10ani am hipertiroidie (boala Grave, gusa toxica multinodulara), medicii insista la operatie sau iod radioactiv. Lonuim in UAE si aici nu pot gasi plantele despre care se vorbeste pe acest site.... Va rog, foarte mult, sa ma sfatuiti ce as putea face in asa caz....azi voi incerca comprese cu argila....mersi anticipat

Post a Comment